Brňáci kabrňáci díl 4.: Role advokáta

JUDr. Jakub Pilný zastupuje firmu ES Katalog s.r.o. 
na základě plné moci z 8.2.2019.

Prefabrikovaný formulář “Výzva k plnění…”  zakončený neodolatelným upozorněním: “abychom nebyli nuceni na základě pokynu klienta tuto pohledávku řešit žalobou na zaplacení u příslušného soudu a následně tak pohledávku navyšovat o úrok z prodlení a náklady civilního řízení“ naplní daty ze zátahů na telefonních linkách, orazítkuje, podepíše a rozesílá postiženým. Čistá práce.

Pozornější čtenář nepřehlédne formulaci:  "Od klienta máme informaci, že mezi Vámi a naším klientem byla uzavřena smlouva o reklamě..." atd. --- 

Pan advokát se od té věci viditelně distancuje. "Od klienta máme informaci...". 
Neručí tedy za ni sám, svou odborností a dobrým jménem. Sděluje nám cosi, co by platilo, pokud by byla v pořádku ta informace od klienta (který ostatně již mnohokrát chyboval). Ona není. Pan advokát to ví stejně dobře jako my. Ale formálně si dělá alibi: já nic, to KLIENT, já jen podle jeho pokynů posílám psaníčka.

_____________________________________________






-----------------------------------------------------------------------

".... svým jednáním celému podvodu dodávají sílu. Spousta lidí by ty peníze nezaplatila, kdyby jim nepřišla výzva z advokátní kanceláře, která s sebou nese (nebo by aspoň nést měla) jakousi záruku správnosti....." 

Z diskuse o roli advokáta ve fenoménu katalogových podvodů 



____________________________________

Ten text jsem držel v ruce poprvé v červenci 2019, a od té doby mnohokrát - jen adresovaný jiným osobám - tak, jak je poskytli k nahlédnutí členové facebookové skupiny https://www.facebook.com/groups/485117185339622/

JUDr. Pilný už rozeslal snad stovky, snad tisíce, možná i víc, těchto Výzev k plnění - kdo ví. Odmítnutí zažil mnohokrát. Včetně argumentace paragrafy 583 a 584 OZ, které hovoří o omylu a o lsti.

Někdo si vzal právníka, jiný to zvládnul sám. Byli i tací, co podali trestní oznámení pro podezření z podvodu. Další se obrátili na média - těch článků, včetně pořadu v celostátní televizi - něco z toho musel zaznamenat i advokát ES Katalogu. Kupodivu ani tyto zkušenosti jej nepřiměly, aby se s klientem dohodl, že údajné smlouvy překontroluje a dál se bude zabývat jen těmi, za které by se mohl zaručit.

Proč taky. 

Mnozí adresáti se právě onoho dopisu od advokáta leknou a uvěří v uskutečnitelnost hrozby: "...pohledávku řešit žalobou na zaplacení u příslušného soudu a následně tak pohledávku navyšovat o úrok z prodlení a náklady civilního řízení"Na někoho advokát ES Katalogu ještě přitlačí podáním platebního rozkazu. To už je docela drsný nátlak vůči každému, kdo nemá nějakou zkušenost s právníky a alespoň trochu povahu hráče. 

_______________________________________

..... svým jednáním celému podvodu dodávají sílu. Spousta lidí by ty peníze nezaplatila, kdyby jim nepřišla výzva z advokátní kanceláře, která s sebou nese (nebo by aspoň nést měla) jakousi záruku správnosti..... 

Z diskuse o roli advokáta ve fenoménu katalogových podvodů 

______________________________________

Skutečnost je taková, že JUDr. Pilný nikdy nenechal věc dojít tak daleko, aby riskoval její projednání před soudem. Pokud byl podán odůvodněný odpor, žalobu vždy včas stáhl (příklad 1 , 2, 3, 4). A když se role obrátily, nebránil svého klienta proti žalobě požadující úhradu nákladů za právní služby protistrany. (Pro úplnost: ES Katalog už dříve takový spor u Městského soudu v Brně prohrál - č.j. 213 C 20/2019-70, tehdy s jinou AK). Mějme tedy za prokázané, že sám JUDr. Pilný hodnotí šance té věci na úspěch jako téměř nulové. Přesto mu není zatěžko tu nereálnou hrozbu posílat dalším a dalším obětem.

Jakou tedy hraje roli? Pošťák, co jenom strká psaníčka do obálek, nebo aktivní účastník?


----------------------------------------------------------------------------------------------------

___________________________________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------------------


Komentáře

  1. Narazil jsem na nové jméno. Vypadá to, že roli strašáka letos převzal JUDr. Jan Fíla, (https://www.mfadvokati.cz/; fila@mfadvokati.cz). Advokacii vykonává jako samostatný advokát
    Zapsán u ČAK pod č. 16823.

    OdpovědětVymazat
  2. 10.10.2022 Dobří holubi se vracejí! Advokátní kancelář Skoumal a Pilný s.r.o. opět na scéně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Brňáci kabrňáci díl 6.: Přidružená výroba

Brňáci kabrňáci díl 5.: Kolegové? Konkurence? Franšíza?

Brňáci kabrňáci díl 3.: Když už se stalo - Obrana

ES Katalog a spol. - Abstrakt

Brňáci kabrňáci díl 7.: Show must go on

Brňáci kabrňáci díl 1.: Naše zkušenost s ES Katalogem